torsdag den 22. september 2011

Flensborg

I Flensborg læser de mange bøger. Jeg ved det, for jeg har engang holdt et foredrag på biblioteket dernede. Anmelderen på Flensborg Avis har læst Fællesspisning. Han hedder Henrik og han har givet mig fire ud af fem mulige bøger...

"Vi befinder os langt fra storbylivets hektiske og smarte verden i Marianne Jørgensens seksten noveller i samlingen »Fællesspisning«, men måske netop derfor så meget tættere på de mest fundamentale ting i tilværelsen."
... og lidt længere nede i anmeldelsen:
"Det er ikke mindst den indbyggede optimisme og den mundrette fortællestemme, der gør »Fællesspisning« til et dejligt bekendtskab."

Jeg er dybt taknemmelig. Tak for det - Henrik Tjalve, Flensborg Avis!

tirsdag den 20. september 2011

Han kalder dem "Himmerlandshistorier"

Anmelderen, som har tildelt Fællesspisning fire stjerner og mig æren og tårerne af glæde, kalder novellerne for Himmerlandshistorier.
Det er de så ikke, altså - relateret til Himmerland - kun een af dem kan betegnes som stedfæstet dér, nemlig den om søsyge og travetur fra Ålborg Havn mod Løgstør... Alle de øvrige historier er skrevet udfra et nærmiljø på Nordspidsen af Salling, eller også er de ikke. Måske er de faktisk alle sammen Himmerlandshistorier.
Måske er de alle sammen skrevet med rod i en helt anden sammenhæng, end den umiddelbare.
Det giver unægteligt mit eget lokalsamfund noget af en nedtur... og sætter dem ud på sidelinien, til fordel for noget andet, noget mere...
"Samlingens 16 fortællinger er en blanding af det realistiske, præcist tids- og stedsbundne... (Himmerland)... langs fjorden og så det næsten fantastiske, grænsende til det sagnagtige, der sætter personerne ind i almenmenneskelige og moralske relationer".
Tak - Nordjyske.dk/kultur/himmerlandshistorier
Tak - Jens Henneberg

søndag den 18. september 2011

Ombord på Naja af Sundsøre

Fredag eftermiddag - ca kl 14, havde Naja just passseret Færker Odde, da jeg modtog en sms fra et ukendt nummer. Vi havde sejlet kapssejlads fra indsejlingen til Nyk.Mors Havn, lagt Julie af Fur bag os, og foretaget et kryds bag om Den Store Bjørn og havde dommerbåden og dermed målet i sigte. I sms´en stod ganske få ord: "Fire stjerner i Nordjyske". Jeg havde ikke skænket bogen en tanke - men det kom jeg til! Sms´en var fra en ridekammerat, bosat i Ålborg, som jeg ikke havde drømt om, kunne finde på at sms´e mig mht bøger og anmeldelser. Mens jeg ringede til Bondemanden for at fortælle om det fantastiske, gled Naja over målstregen og pludselig fremdrog med-gast Pia en flaske champagne og en kasse med kransekager fra kabyssen! Bobler serveret i rigtige glas, med solen højt på en skyfri himmel, udsigt til egne marker og egne heste i engen, med fire stjerner i bagagen og lutter smil og tillykker ombord, mens jeg sejlede mit livs første træskibssejlads...Tak, fantastisk mange tak, til Gerner for sms, Pia for betænksomhed, Bent fordi jeg måtte være med, og Charlie for smil og glimt i øjet - en helt igennem livsbekræftende oplevelse, jeg kan leve længe på!