lørdag den 2. juni 2012

En lille Tölta

eller måske en Tyra, en Trissa, Tibrá, Tigla, Töfrun....
Der var kommet føl, da vi stod op i morgen. Der stod en lille lysende skabning ved siden af Lóa, og Bondemanden råbte: "Sagde du ikke, at der gik mindst en uge, Fru Jørgensen??"
Og jo, det sagde jeg. I går formiddags var jeg hos hestene i lang tid, og både ældstebarnet og jeg kiggede og befølte yver, for muligvis at få en idé om, hvornår hoppen skulle fole. Jeg kunne godt fornemme, at der ikke var sååååå lang tid igen, yveret var spændt og på størrelse med en halv fodbold. Da jeg blev bedt om min vurdering af hestesituationen senere på dagen, sagde jeg, for ikke at tabe ansigt, "inden en uge". Inderst inde håbede jeg på efter weekenden, og helt ærligt, så havde jeg ikke regnet med, at føllet ville komme i nattens løb! Der var ikke vokspropper på patterne, og der var ingen mælk, der løb.
Men det med hopper, der skal fole, er åbenbart lige så individuelt, som kvinder, der skal føde.

Og T-navnene...
Ja, det er fordi vi for mange år siden, i vores "mødregruppe-hestelaug" besluttede, at vi hvert år skulle have eet bestemt for-bogstav til samtlige føl, der blev født i hestelauget. Så ville vi altid kunne huske, hvor gamle de hver især var i forhold til hinanden.
(Faktisk har jeg haft et enkelt føl, der blev navngivet udenfor reglen. Det døde.)
Så i år er det T-år. Og nu har både den retmæssige ejer af føllet, som blev født i nat, nemlig Bondemanden, og ældstebarnet udtalt sig: Tölta. Så mon ikke, det er det hun hedder:
Tölta fra Kjeldgård.

Smuk og fin er hun ihvertfald, og hvis hun ligner sine forældre, Lóa fra Kjeldgård og Runi fra Bråtorps gård kommer hun til at tölte helt vildt!

torsdag den 31. maj 2012

Det Jyske Emsemble

Viborg, Skive og Morsø Kommuner har ikke råd til egenhændigt at drive Det jyske Emsemble, og nu vil Statens Kunstråd ikke længere give tilskud. Begrundelsen er, at man ikke synes, det er nødvendigt med klassike musikere i både Herning, Viborg og Randers.
Nu er det formentligt sådan, at Statens Kunstråd ikke véd, hvor langt der er fra f.eks. Nordsalling eller Flade på Mors, og så til Randers eller Herning.... Jeg ved ikke - gad vide om andre urbane klassiske emsembler og så skal vurderes på tætheden, eller om det kun er i Nordvestjylland, man tillader sig dét?
Her er linket... så kan du selv vurdere - jeg er dybt forarget!!
Udsulte kulturen og den klassiske musik i Nordvestjylland med så ringe en begrundelse - det burde være ulovligt!
http://www.detjyskeensemble.dk/

tirsdag den 29. maj 2012

Kultur-filur

Jeg sidder og overvejer, om jeg skal arrangere mere end en event i Fursunds Kulturuge 39, Liv i Grødemarken.
Ja, jeg ved godt, at det ikke kan være så svært endda - men jeg véd ikke, hvor mange medarrangører jeg kan tillade mig at indrullere, taget i betragtning, at flere af "mine" arrangementer kun har været oppe og vende som muligheder, og derfor ikke rigtigt er blevet vel-overvejede.
Men det er i dag, der er indleveringsfrist på arrangementerne.
Jeg tror, jeg starter med hestene. En ridetur, en heldagstur langs fjorden, måske ligefrem i fjorden, over stubmarker, i skoven og på stierne/digerne på markerne. Fire annoncer, lidt termokandekaffe-udbringning, sandwish, galopøl og terrængående kage, det er vel nærmest dét?
Derefter tager jeg hul på forfatterarrangementet. Hvem kan og véd noget om udkanterne?? Udover 2xHelle, som ikke holder foredrag i 2012 og Erling Jepsen? Hans Otto Jørgensen måske?
Jeg tænker, at der skal være et indspark og et friskt pust/boost.
Jeg kunne også invitere By, Bolig og Landdistrikts-ministerens visionsgruppe. Men hvad de skulle bidrage med, til vores kulturuge, udover kendiseffekten, véd jeg ikke. Ikke lige nu i hvert fald.
Desuden er møderækken for visionsgruppen allerede fastlagt. Øv.

Jeg håber af hele mit hjerte, at Liv i Grødemarken blir en kulturfest, vi vil mindes med glæde og som vi kan leve højt på længe. En uge som området kollektivt kan glæde sig over og være stolte af, og som vil blive gentaget år efter år, simpelthen fordi vi ikke kan lade være.
Rideturen langs fjorden gentager vi helt sikkert.
Jeg må hellere komme i gang.