fredag den 16. november 2012

Tilbage til billederne

Hm. Ja. Indrømmet . Jeg er så ikke så god til at holde ord - min plan om billeder på bloggen hver dag, taget fra min gennem de sidste 4-5 år samlede billedmappe, og efterfølgende sletning af brugt billede - holder vist ikke heelt....
Men dette billede er fra Island, 2009, og taler for sig selv - velbekomme!(Det er mig med hestehuen)

onsdag den 14. november 2012

Natteridt/mørkeridt

Jeg er stadig helt høj over gårsdagens oplevelse på Òsk.
Kl 17.30. red vi ud af ridehallen hos Gitte Roemer, efter en halv times intensiv undervisning. Jeg vurderede, allerede da jeg red hjemmefra ved 16-tiden, at vi nok ikke skulle ride langs vejen hjem, men tage den alternative rute, ind over Bondemandens marker, trods raps, nysået frøgræs og bløde agre. Så undgik vi bilerne på vejen, og ja, jeg ved sgu ikke liiige, hvad jeg tænkte... (Pia havde ellers tilbudt, at hun gerne ville hente mig og Òsk i traileren, jeg skulle bare ringe.)
Ude af ridehallen fortrød jeg mit forehavende. Jeg drev let på Òsk, og hun skridtede usikkert frem, og jeg må indrømme, jeg kunne ikke selv se nogetsomhelst. Det var bælgravende mørkt, det småregnede og var diset i det lys, vi kunne se fra vinduerne i husene. Snart kom vi så helt ud, hvor der burde ha været stjernelyst, og jeg besluttede, delvist fordi der kom en bil, incl. hestetrailer, imod os fra slugten/ vejen, at nej, vi skulle ikke dén vej, men ned og op over markerne... De første hundrede meter havde jeg mulighed for at orientere mig, fordi naboernes vinduer lyste. Lidt længere fremme blev alt sort. Som i heeelt SORT! Og da vi forlod grusvejen, kunne jeg intet se. Intet.
Det kunne Òsk. Og hesten, min fine dejlige 4-års hoppe, som absolut ikke har oplevet meget endnu, endsige været meget på tur med "mor", alene, tog sagen i egen hånd, og travede frem i raskt tempo, af den vej, som jeg ikke kunne se, overhovedet. Jeg fornemmede, at det var den rigtige vej, og fik da også drejet af - støttet hesten, når hun besluttede at dreje, hedder det vist... - og pludselig var vi sikkert igennem Floutrup, over vådområdet ved det hvide sommerhus, over rapsen og på vej hen over marken i direkte linie mod hjem. Jeg småsnakkede hele vejen. Roste min fine hest, og støttede hende så godt jeg kunne med ben og tøjle, men jeg havde ingen, som i INGEN, pejling på, om hun gik 100 meter forkert til hverken den ene eller den anden side. Det gjorde hun ikke. Direkte i lige linie hen over frøgræsmarken, ned forbi vandhøjen, skråt ned mod skoven, og vupti, 15 minutter senere stod hun hjemme i gårdspladsen, klar til afsadling. Jeg havde stort set bare siddet der.
Og mine tanker fløj til Island, hvor man allerede for 1000 år siden vidste, at en islænder til hver en tid kan få sin ejer hjem i god behold, uanset hvad. Der fortælles i Sagaerne om folk, der er fragtet tværs over Island på deres heste, som har kendt vejen, uanset om himmel og jord har stået i et, i snefog, eller i mørke. Jeg må indrømme at min færd var ufarlig sammelignet med Sagaernes. Men jeg har gjort en opdagelse, som jeg hele dagen har funderet over.
Og jeg har tjekket min "nattefærd" i mørket. I eftermiddags tog jeg turen retur, til fods, bare for at konstatere, at Òsk har kendt den direkte vej hjem, og at hun har travet i totalt jævnt tempo - et skridts længde mellem hvert hovslag, så godt som uden slinger i valsen.
Kan en hest se i mørke, spurgte jeg google - og ja, meget bedre end mennesker, og det er klart, at overgangen fra lys til mørke kræver lidt omstilling, men heste ser noget bedre, end vi gør! Og så har de en tydelig kompasagtig indretning i hovedet, som får dem til at søge direkte hjem. Jeg er imponeret. Over Òsk, over heste i det hele taget - og stolt af, at jeg faktisk turde lade hende gøre det.

søndag den 11. november 2012

POWER-point... fikumdik

Her er et af de billeder, jeg tog i forbindelse med den kommende børnebog, den om Sine og Òsk. Sine er ved at strigle Gefæ, inden vi skal  ride kvadrille til Hesten i Fokus 2012 på Skive Travbane i august.
Jeg er ved at forberede mig til to dage på Dueholmskolen, hvor jeg skal fortælle om, og vise en masse billeder, de billeder og frasorterede billeder som ikke fandt vej ind i bogen, men som nu ligger og fylder på min harddisk. Jeg laver Powerpointshow. Tsk tsk.
Det er et mas og jeg er ikke særlig dreven, så det tager en krig. Med at få placeringen af billederne, teksten og rækkefølgen osv gjort nogenlunde klar, så jeg selv kan overskue det, og forhåbentligt virker det i 5. årgang, uden de falder ned af stolene af kedsomhed...
Jeg glæder mig til at komme i skole. Jeg ved godt, det lyder selvmodsigende, men jeg elsker at være i skole, hvis bare jeg kan få lov til at undervise - det var alt det andet jeg ikke holdt så forfærdeligt meget af... møder, planlægning, møder, "evasluering", møder osv. Og så tog det uforholdsmæssigt lang tid at gå i skole, den gang for 10 år siden, da jeg underviste hver dag...
Nu nyder jeg kun at skulle være den gæst, der skal inspirere...
Men powerpoint - det blir jeg aldrig gode venner med...