ikke lige dét ordvalg, men meningen fremgår tydeligt, i det skrift, jeg læste i går. Det er en forfatter der hedder Jonas Collin, der i 1887 skriver og beskriver, hvordan Limfjordens vande og "lande" forandrer sig, som man bevæger sig rundt. Det gør ham nemlig, der i 1887, med damperen, fra købstad til købstad, og det er vildt sjovt at læse hans beskrivelser. Fra Hals i øst, til Struer i vest.
Hele molevitten kan læses i "Danmark i skildringer og billeder af danske forfattere og kunstnere" udgivet af M. Galschiøt på P. G. Philipsens forlag.
Når man som jeg er placeret i landbrugssektoren, kan det ikke undgås, at man studser lidt over sådan en melding...Det betyder altså, at det ikke alene er landbrugets skyld, at Skive Fjord er død og rådden om sommeren... Det var også sådan i 1800-tallet, at der f.eks. ikke fandtes østersbanker syd for Risgård Bredning - og det må vel siges at være en fin indikator på, hvorvidt der er liv eller ej. Det var der så ikke. Hæ!
Man kan med rette spørge, om det gør nogen forskel eller ej, landbruget udleder kvælstof nu, og det skal det ikke. Men jeg synes nu, det er tankevækkende, at biologer og forskere, eksperter, har givet landbrugets intensive dyrkning af agerlandet skylden for, at fjorden er død i perioder. Det kan jo så ikke KUN skyldes landbruget. Og det er det, jeg gerne vil fremhæve. Det kan jo godt være, at man bør se en smule mere nuanceret på problemstillingen, end den, medierne oftest fanger...
For jeg er sikker på, at Jonas i 1887 ikke har tænkt en tøddel over sammenhængen, og på det tidspunkt VAR den der heller ikke. Langt det meste af oplandet rundt om fjorden var hede. Bakker og hede. Det kan man også læse i værket. Og jeg er i gang med resten. Det er vidunderligt maleriske beskrivelser af mit Salling, af byerne Aalborg, Thisted, Nykøbing, Skive, Viborg og endnu flere, og jeg NYDER de fine tegninger/raderinger, der ledsager teksterne.
Tak, Ellen Raunsmed, fordi du gjorde mig opmærksom på bøgerne, og lånte mig dit eksemplar!