tirsdag den 21. maj 2013

Kunst i Selde vol.II

Det var en dejlig eftermiddag - og der var både TV og rigtigt mange mennesker til "Lyden af Selde".
De fire studerende på oplevelsesøkonomi fra Århus Universitet har som en del af deres eksamensprojekt lavet "Lyden af Selde" og der var urpremiere i går på Skivevej 13.
Der var fem stationer med lyd. En i en urtepotteskjuler, en i et skab, en i en kasse med gammelt porcelæn, en i en køkkenskuffe og den sidste i en toiletpapirsholder på badeværelset. Lydene var mangfoldige - optaget i Selde, med dagligdagslyde, af borgerne selv, og nogle af sekvenserne var de studerendes lydoptagelser fra interview med forskellige borgere i byen. Meget varierede. Bus, biler, musik, børnelatter, bib-lyde fra kassen i Brugsen, vindens og fjordens susen, optaget og klippet sammen til en mosaik.
Og så stod eller sad man der, med høretelefoner på hovedet og kunne genkende flere af stemmerne, mens gæsterne til eventen defilerede forbi. Det er en egen verden, at stå der, optaget af noget, og samtidigt være en del af noget, som ikke rigtigt kan defineres, forklares. Skønt, men også vemodigt - huset bliver revet ned i dag. Skivevej 13, der har bragt folk sammen, men også bragt sind i kog, ad. DR´s Lukketid for Landsbyerne.
Når man havde været igennem huset, var der frit valg mellem gravøl eller champagne. Begræder du husets endeligt, eller, glædes du over, at noget nyt kommer til at ske?
Jeg fik cola.
 De fire studerende fra Århus byder velkommen og fortæller om dagens program
 
 Der skrives i gæstebogen, og nydes et glas øl eller champagne og snakken går
 En cirkusdirektør, en Bondemand, en Lokalarkivar og Kongen (tager du billeder nu??)

mandag den 20. maj 2013

Kunst i Selde

For godt 1½ år siden havde Magasinet Penge på DR1 den frækhed at vise Selde fra en meget uflatterende side. Vi var nogle stykker som blev en kende forargede over, at man viste vores landsby på landsdækkende tv, og i samme åndedrag fortalte om Lukketid i Landsbyerne - viste billeder af vores kommunale byskilt, billeder af faldefærdige ejendomme og satte dem sammen så illustrationen var en landsby, vores landsby, i forfald. Man havde interviewet og filmet, blandt andet en mandsperson på vej ind i Seldes allermest ynkelige hus - og der stod vi så! Udstillet som armod og underklasse over en kam!
Det blev vi lidt vrede over, og der blev skrevet læserbreve og indsamlet underskrifter, DR blev kontaktet og så begyndte en slags opstand at spire frem...
Opstanden kulminerer i eftermiddag:
Huset på Skivevej 13 rives ned i morgen. Der er gravøl nu kl. 14.
Og Århus Kunstakademi er involveret i at skabe en ny historie om Selde - en positiv historie, der skal og kan erstatte DR´s fremstilling.
Vi har været med til at lave Kunst i Selde. Og vi, det er borgerne i og omkring Selde, som har en stor interesse i at landsbyen Selde er et dejligt sted at være! Vi vil gerne overleve som landsby. Vi vil gerne beholde vores Brugs, vores bank, vores skole, fritidsfaciliteter, cirkusskole, natur. Og derfor gør vi opmærksom på os selv!
Jeg håber, der kommer rigtigt mange til Selde i eftermiddag! Bak op om vores by, vores egn - vær med til at vise omverdenen, at her er liv i grødemarken, her er skønt at bo, og her er plads til alle!
Og der er kunst på fuglekasserne!