søndag den 18. maj 2014

I 1524 holdt Ove Vincentsen "nathold" for kongen

og samme år er han nævnt "til Kjeldgård".
"Nathold" - betyder egentligt bare, at han skulle beværte Kongen og kongens følge natten over. Det tog altid en drejning til den dyre ende, når Kongen kom forbi... Derfor var ikke alle Adelsmænd lykkelige over Kongens besøg. Jeg tror faktisk slet ikke, at Hr Ove har været glad. Han hed nemlig Hr Ove Kage - fordi han var så nærig - og han førte nøje regnskab med, hvad det kostede ham at have nathold for Kongen...

Ålborghus, 1524, nathold for Frederik den 1.:

36 tønder øl
1 okse
15 lam
12 sider flæsk
4 saltede fårekroppe
24 gæs
24 høns
2 fedesvin
½ tønde smørr ½ tønde eddike
1½ tønde mjød
80 liter vin (½ amme)
½ tønde hvedebrød
½ tønde Lüneburg salt
2 laks
3 snese ål ( 1 snes = 20 stk) og "mængder af byg og havre"

TAK for mad, siger jeg bare... og dertil er ikke indregnet hvad man brugte af urter for at give smag, eller honning og fremmede krydderier. Og nu vil jeg gå ned og tillave aftensmaden til min lille familie... 1 kg oksefars af bedste slags, 200 gram bacon, fire gulerødder, to bundter forårsløg, 3 røde pebre, 4 store tomater og ca 500 gram spagetti, tillige med 1 salathoved, 1 agurk, ½ bakke cherrytomater, og lidt revent ost til at smage til med...


Ingen kommentarer: