torsdag den 6. september 2012

Samsø

Jeg er vild med Samsø.
Og i denne uge var Visionsgruppen for Landdistrikter på besøg, i samlet trop fra mandag til tirsdag.
Det er nødvendigt med en overnatning, hvis man skal have noget ud af det, mente formand Søren Hermansen - og han havde indlogeret visionsgruppen på Brundby Hotel aka Brundby Rockhotel fra mandag aften. Og så havde han inviteret hele Samsø til at komme og møde visionsgruppen kl 21.
Jeg vil ikke sige, at det var det halve Samsø, som var mødt op, men det er nok på Samsø som alle andre steder, at interesserer man sig for sit lokalområde, så møder man op - og det gjorde henved 80 mennesker. Panelet havde øl på bordet, guitarer ved fod, argumenter og debat-iver i lommerne - og jeg havde historien om Symaskinemanden.
Der var en livlig debat i et par timer, inden vi fik lov at gå i seng. Mikael K spillede og Lasse spillede, salen debatterede og visionsgruppen gav sit besyv med. Jeg læste halvdelen af novellen, og bagefter blev jeg spurgt, om det var en sand historie... ja, den er halvvejs løgn - men den foregår hér, på Brundby Rockhotel, og jeg var der selv! Det tror jeg ikke gik ordentligt op for ret mange af tilhørerne, men måske er debatinteresserede samsinge ikke synonyme med symaskineejere...

Tirsdag hørte vi den virkelige historie om Samsøs energieventyr - Samsø er verdensberømt, modtager store priser i udlandet - men der er ikke rigtigt nogle danskere, der faktisk véd, at Samsø er CO2 neutral, selvforsynende og grøn som bare pokker - man kan læse mere hér: Samsø Energiakademi.
Jeg tænker, at mange andre mindre samfund burde tage ved lære, tage sagen i egen hånd, i stedet for at vente på, at nogen skal komme og gøre tingene for sig... det kommer nemlig ikke til at ske, og hvis det sker, hvis der kommer nogen udefra, så er det overordentligt besværligt og næsten trælst på forhånd, uanset hvor genial en idé er... det skal komme fra borgerne selv, før der sker noget positivt - og det kræver ildsjæle, der ikke giver op!!

Og så var der ellers en eftermiddag med debat, ideer og forslag til, hvordan vi kan udvikle landdistrikterne, hvis det er dét, vi vil... hvem siger, det ER det vi vil? Hvorfor ikke bare nedlægge udkantsDanmark og flytte ind til byen alle sammen?? Og hvad mener vi i virkeligheden med udvikling? Vi vil have tilflyttere i store mængder... Vil vi have nationalpark-status...

Mange og gode emner var oppe og vende - og så selvfølgelig det efterhånden sædvanlige spørgsmål: Hvad er vores produkt? Hvad skal visionsgruppen aflevere til Ministeren og hvordan?
Vores næste møde er i Thorsminde.