onsdag den 11. juni 2014

Viske-vaske-sjaske-herregårds-kone-maske

I dagene mens solen skinner ufortrødent udenfor... har jeg så valgt at være med i den seriøse afdeling. Jeg har igen i år ladet mig overtale til at medvirke i Herregårdenes Dag - jeg kan faktisk ikke huske hvornår vi var med første gang, men det er tilbage i 2003 eller 2004. Jeg oplever hver eneste gang en stor interesse for at høre historien og se stedet, som vi har fået i "arv".
Kjeldgård er ikke nogen stor og prangende herregård, ikke desto mindre nævnes den første gang i  1524, hvor den tilhører rigsråd Hr. Ove Vincentsen Lunge Dyre til Tirsbæk. Der er en masse historier tilknyttet Kjeldgård, og dem hiver jeg frem fra bøgerne og fortæller, mens jeg viser lokaliteterne frem. Det er en del af imagebanken, påstår Bondemanden, at vi deler vores glæde for stedet med andre - det har han helt ret i!!
Der er bare den hage ved det, at vi er nødt til at have ryddet og vasket og pudset inden...
Puuuha! Jeg er nu så langt, at jeg har pudset alle vinduer mod nord og delvist mod syd, og mangler kun køkkenet mod vest... Og sjovt nok, så forsvinder alle andre i andre ærinder, når jeg begynder at bede om hjælp... Heldigvis klarer jeg mig. Jeg skal bare i gang i ordentlig tid. Og hvis nogen af gæsterne synes, der er lidt støvet eller trænger til en klud hist og her - så plejer jeg at sige, at der udleveres pudsegrej i bryggerset på forespørgsel, så kan man bare gå i gang...
De fleste er nu ligeglade, men jeg har da oplevet en enkelt finger blive kørt hen over et knapt så rent chatol... mage til frækhed!! Tsk tsk  ;)
Nå, men på søndag går det løs med rundvisninger klokken 10, 13 og 15.
Det koster 50, - kr pr herregård, og man betaler på stedet.
Der er i år 12 åbne herregårde i Limfjordslandet: i Salling og på Himmerland.
Du kan læse mere om Herregårdenes dag ved at klikke her, og mens du læser, så pudser jeg lidt flere vinduer!

søndag den 8. juni 2014

Kombi-Pinse-helvedet

Sådan en laaaang weekend - hvor Grundlovsdag, der er blevet til en hel fridag for det arbejdende folk, afløses af en fredag uden særlig titel, hvor det arbejdende folk formentligt også har/havde fri, eller holdt fri, eller ferie, eller var nødt til det, fordi skolerne havde lukket (!!!) - der så glider over i en Pinse, hvor vejret gonnok var forbløffende dejligt, det meste af tiden... så kan man godt få fornemmelsen af at være lukket inde i en lomme af fritid og frihed og ferie.
Desværre er jeg ikke den eneste, der har det sådan - de store børn har læseferie, eller læsefrihed, eller eksamenstid eller kald det hvad du vil - faktum er, at nogen synes, det er helt i orden at aflyse alt i flere dage, bare fordi der ligger et par halve helligdage og venter...
I vores lille bondebiks leger vi dog helt anderledes! Alt og alle er på arbejde hele tiden. Næsten. Og der er hverdag på hverdage og søndage på søndage, og ellers ikke så meget "pis".
Så i morgen tidlig står jeg op og laver friskbagt brød, dækker bord og venter folkene ind til klokken ni, ligesom jeg plejer, og ligesom jeg har gjort både torsdag & fredag, og sådan er dét! Og inden jeg går i seng, vil jeg tænke på de dejlige veninder jeg har, der trods hverdage, alligevel går i "feriemode", og sørger for eftermiddage i godt selskab, helt uden pligter, kun sol og strand og vand og vin og lidt snak. Lidt snak, der bliver til meget mere, når man husker at slappe sig af, og glemme det er hverdag i morgen og i overmorgen eller hvornår det nu var det var...