fredag den 28. september 2012

Selde har X-Faktor

Joh, det sagde han, arkitekten fra Ålborg Universitet, Jørgen Møller - "Selde har X-faktor" & "Selde er en vinderlandsby"... Jeg foretrækker nok den sidste replik, da X-faktor for mig altid har været en lidt blandet fornøjelse, men tryk på blandet!
Men meningen er god nok! Selde er den type landsby, som har sådan nogle indbyggere, der ikke tillader byen at forsvinde fra jordens overflade, de vil kæmpe til det sidste, og længere endnu -. og jeg tænker, at det giver sig selv. Med alle de skønne mennesker, med al den energi, humor og fantasi - så går der lige et par hundrede år, inden byen nedlægger sig selv...
Men derfor har vi alligevel lov til at diskutere, hvad der kan og kunne være en mulighed for en retning - en NY retning, en anden retning...

panelet på plads, Martin ordner lige lidt lyd
 
Kommunikationsdirektøren fra COOP sad også i panel i aftes. Ham blev jeg en kende ked over - han lukker, strategisk, butikker med en omsætning under 12 millioner, og indirekte sagde han, at Brugsen i Selde lukker, med mindre vi gør en meget stor dyd ud af nødvendigheden og lægger alle vores indkøb i "hans" butik ... ikke noget med svinkeærinder til Bilka eller Netto - "for så dør baby".
Borgmester Flemming er også glad for vores del af Skive Kommune, og jeg fik et kram af selvsamme borgmester da mødet var slut, jow jow!! Søren Vester sidder på sin pind ude i Thise og agerer over hele Danmark - han er sej og sjov og tænker yngre tanker, end flertallet af de tilstedeværende i aftes - ham burde Selde tage ved lære af - og selvom Jørgen Overgård, der sælger boliger i området, ikke troede helt på, at det kunne lade sig gøre at sælge hvad-som-helst, så var der bred enighed om, at hvis man er positiv i sin omtale af lokalområdet, så kommer tilflytterne helt automatisk!

Det er Tyge i fløjlsbukser... en rigtig højskolemand

Og så var der Tyge Mortensen, innovationshøjskoleforstanderen, med Højlunds-attituder, og det var ikke kedeligt at høre ham berette om "lyserød revolution" på sydFyn, og jeg synes, Tyge formåede at lede og gøre det til et positivt møde, med god energi og god debat!
Og så har jeg ikke nævnt de tre revy-teaterspot-folk... skolebestyrelse, borgerforening og menighedsråd i eet! Flex-møder med gammel kaffe og snaps når bølgerne gik højst! Fantastisk morsomt! Tak, Lene, Inga og Kresten, fordi I mindede mig om, at livet er vidunderligt morsomt!!

Hér holder menighedsrådet møde, og Kresten har lidt ringen for ørerne

onsdag den 26. september 2012

Fællesspisning

er ikke kun titlen på min seneste novellesamling - det var også et programpunkt på Liv i Grødemarkens kulturuge-liste.
Jeg talte ca. 80 mennesker, som fik god-god mad og kaffe og kyskager, en sang og en masse snak i FursundHallens sal nu i aften.
Desværre måtte jeg herefter "udgå" af programmet - efter en lang visionsgruppemødedag i Thorsminde.
Og jeg glæder mig over, at de mennesker der i Holstebro Kommune benævnes ildsjæle, (dem, der sørger for, at mange andre har noget at samles om) - ikke kan hamle op med os! Hold nu op, hvor er det dejligt at være en del af et fællesskab, med fællesspisning, med foredrag, med bøger, med sang, musik, sport og debathus - det er SÅ vildt, det vi laver i Grødemarken lige nu!!
Jeg tænker, at vi skal huske at sige hinanden tak!
Tak, fordi vi er med til at gøre vores egn, vores del af Salling, værd at bo i.
Tak, fordi Skive Kommune "holder med os".
Tak, fordi man møder smil og glade mennesker.
Tak, fordi vi med hinanden er med til at gøre en forskel.

Ude i verden - andre steder i Danmark - forsøger de også at gøre landdistrikterne attraktive - så vidt jeg kan se, så er vi et godt og langt skridt på vej, til at gøre Nordsalling et af de bedste steder!
Så - tak for det!

tirsdag den 25. september 2012

Men - hvad så mere???

Ja, det spørgsmål kan man jo stille sig selv og hinanden, når man sidder her på 6. dagen af Liv i Grødemarken- kulturugen og selv synes, det går rigtigt godt!
Et positivt overblik vil medgive, at der indtil dato, har været pænt besøgte arrangementer, de sidste 6 dage, men ...
Hvor pokker blir alle folkene af???
Hvorfor kommer de ikke?
Synes de ikke, det er gode tilbud?
Gider de ikke?
Er tiden ikke til kulturuger?
Hvad med debatten??
Får vi budskabet ud?
Hvilket budskab vil vi have ud!?


Der var 200 ballonbørn, 100 folkedansende, 93 actionnight-børn, 15 ladies, 20 cyklister, 30 udkantsmedsyngere, ditto gopleinteresserede, 15 geogranskere, 50 matinémennesker, 20 foredragsfolk (x2 forskellige steder) - og i aften håber de på fuld kirke til Randers Kammerkor i Thorum, ligesom bogbussens café formentlig får god opbakning...

Og Udeskolen - de er druknet i vand i dag ærgerligt nok - men hvor mange mon stod dét igennem, udefra? Ja, andre end børnene og lærerne selv, altså??

Jeg har ingen gylden løsning på, hvordan vi skal lokke folket ud af husene - men jeg glæder mig i mit stille sind over, at mindst 220 løbere har forhåndstilmeldt sig til Fursundløbet, og at vi er mindst 12-14 ryttere til ISlænderridtet langs Fursund.
Katten i Sækken, DJ-FightNight og Falkonér-opvisning på Østergård trækker måske andre målgrupper på fredag - men jeg forstår stadig ikke, hvorfor folk ikke strømmer til Selde og Omegn allerede...
Fursund Debathus gør måske mine bange anelser til skamme - med så professionelle og kompetente folk til at give feedback og mod- og medspil - så bør hele Skive Kommunes befolkning søge i Fursundhallen torsdag kl 19.00.!
I må gerne komme lidt før - også til de andre arrangementer!!
KOM NU!!
www.livigrødemarken.dk