tirsdag den 8. maj 2012

Lukningstruet

I vores lille landsby har vi en Brugs. En Dagli´Brugs som jeg handler i, tidligt og sent. For en måneds tid siden, fik vi at vide, at der skulle ske noget drastisk med omsætningen, hvis der fortsat skal være en Brugs i byen, for omkostningerne, udgifterne, til den daglige drift steg og steg, men omsætningen stagnerede. Jeg har handlet ALT i Brugsen lige siden. Jeg ved ikke, om det har hjulpet.
Men jeg ved, at hvis ikke ALLE borgere i byen indser, at det også er deres levebrød, der er truet, hvis Brugsen lukker, så lukker den inden maj måned er omme. Så er der ingen butik i byen længere.
Hvad det får af konsekvenser for hele lokalsamfundet, er jeg ikke helt sikker på, nogen af os forstår endnu.
Men det er jo ikke kun dagligvarerne, vi ikke længere kan købe lokalt. Vi kan heller ikke komme på posthuset, vi kan ikke længere tjekke eller købe Tips og Lotto, ikke få vores apotekervarer udleveret, ikke få friskbagt brød, ikke hente kød og kartofler, ikke noget som helst af det, vi i dag anser for en selvfølgelighed.
Hvis Brugsen lukker, hvis vi ikke længere kan handle i byen, er der så en fremtid for kommende borgere, tilflyttere? Vil nogen bosætte sig i en by, der er lukket? Kan man sælge sit hus, sin ejendom, den dag man vil det, hvis ikke byen er en by, men kun en tom skal?
Og vil banken, som bor til leje i Brugsens bygning, fortsat have en filial her, hvis ikke der er folk, der bosætter sig? Vil skolen kunne overleve, hvis ikke der blir tilført "nyt blod"? Og hvis ikke skolen, børnehaven, plejehjemmet, banken eller Brugsen er her, hvorfor så bo her overhovedet??
Så kan vi ligeså godt lukke med det samme, og undgå at trække pinen. Jævne byen med jorden og sige, "Nå, det var så det". Så fik Magasinet Penge og DR da vand til sin mølle, og jeg kan sidde med min galde i fred.
Lukningtruet. Tjah.
Har vi råd til at lade butikken dø? Jeg synes det ikke. Fællesskabet betyder noget, og det er nu fællesskabet skal bestå sin ultimative prøve: Brugsen skal bruges! Af alle.

mandag den 7. maj 2012

Drivende drivhus

Det drev længe. Men i weekenden fik jeg endelig drevet mig selv derud. Drivhuset er det sidste, jeg har tilbage af fordums køkkenhaveeventyr, eller mareridt, alt efter hvordan man ser på det...
Men, kort fortalt, fik jeg indkøbt 15 (f e m t e n) plantesække (dem I véd, med tre striblede cirkler, så man kan se, hvor man skal plante, efter at ha skåret cirklen ud) 4 forskellige tomatsorter, 12 planter ialt, og så var jeg klar. Njah, så godt som. For først måtte drivhuset lige ryddes for ukrudt! Og Hold DA OP, hvor gror ukrudt godt inde i et lukket drivhus, trods manglende vanding hele vinteren... jeg tror, jeg slæbte en halv trillebørfuld grønt ud, inden jeg fik plantesækkene på plads. Og så fik jeg sat tomaterne.
Den lynhurtige lommeregner har allerede regnet ud, at jeg ikke har brugt alle cirklerne. Og derfor heller ikke alle 15 sække.
Det er fordi, jeg har sået chili.
Og indtil nu, ser det lovende ud med mine små chiliplanter. De plejer at lykkes til overflod. Det gør de helt sikkert også i år. Det sværeste er, at kende forskel på stærke eller rigtigt stærke varianter, når de står som hér:

Men der er god plads til dem, jeg har yderligere 12 cirkler at sætte chili i. De sidste fire cirkler blev ofret. Hele sække blev sprættet op, og indholdet af spagnum spredt ud i bedet, hvor der forhåbentligt kommer til at stå 4 smukke Dalia, i 4 forskellige farver, når de indtørrede rødder jeg også fik plantet, beslutter sig for at ville leve/overleve.
Urterne, som står i det drivhusomkransende stenbed, er døde. Skvalderkål og kulsukker, tidsler og senegræs er det eneste der er overlevet, og så mit purløg. Purløg til hele det russiske regiment! Så nu skal jeg i plantehandelen igen. Efter timian, oregano, mynte, koriander, persille - og basilikum. Men den skal stå indendøre, basilikumen.
Jaja, der ER en sæk tilbage. Den kommer ud i krukkerne som supplement til den jord, der på mystisk vis fordamper vinteren over...