tirsdag den 8. maj 2012

Lukningstruet

I vores lille landsby har vi en Brugs. En Dagli´Brugs som jeg handler i, tidligt og sent. For en måneds tid siden, fik vi at vide, at der skulle ske noget drastisk med omsætningen, hvis der fortsat skal være en Brugs i byen, for omkostningerne, udgifterne, til den daglige drift steg og steg, men omsætningen stagnerede. Jeg har handlet ALT i Brugsen lige siden. Jeg ved ikke, om det har hjulpet.
Men jeg ved, at hvis ikke ALLE borgere i byen indser, at det også er deres levebrød, der er truet, hvis Brugsen lukker, så lukker den inden maj måned er omme. Så er der ingen butik i byen længere.
Hvad det får af konsekvenser for hele lokalsamfundet, er jeg ikke helt sikker på, nogen af os forstår endnu.
Men det er jo ikke kun dagligvarerne, vi ikke længere kan købe lokalt. Vi kan heller ikke komme på posthuset, vi kan ikke længere tjekke eller købe Tips og Lotto, ikke få vores apotekervarer udleveret, ikke få friskbagt brød, ikke hente kød og kartofler, ikke noget som helst af det, vi i dag anser for en selvfølgelighed.
Hvis Brugsen lukker, hvis vi ikke længere kan handle i byen, er der så en fremtid for kommende borgere, tilflyttere? Vil nogen bosætte sig i en by, der er lukket? Kan man sælge sit hus, sin ejendom, den dag man vil det, hvis ikke byen er en by, men kun en tom skal?
Og vil banken, som bor til leje i Brugsens bygning, fortsat have en filial her, hvis ikke der er folk, der bosætter sig? Vil skolen kunne overleve, hvis ikke der blir tilført "nyt blod"? Og hvis ikke skolen, børnehaven, plejehjemmet, banken eller Brugsen er her, hvorfor så bo her overhovedet??
Så kan vi ligeså godt lukke med det samme, og undgå at trække pinen. Jævne byen med jorden og sige, "Nå, det var så det". Så fik Magasinet Penge og DR da vand til sin mølle, og jeg kan sidde med min galde i fred.
Lukningtruet. Tjah.
Har vi råd til at lade butikken dø? Jeg synes det ikke. Fællesskabet betyder noget, og det er nu fællesskabet skal bestå sin ultimative prøve: Brugsen skal bruges! Af alle.

2 kommentarer:

Irene Rosenberg sagde ...

Nu kommer sommeren og vi sommerhusejere kommer noget oftere. Jeg er sikker på der er andre end mig der gerne vil støtte op om Brugsen - vi kommer jo også til at savne den, hvis den lukker.
Irene Rosenberg, Eskov Strandpark.

mjø ;o) sagde ...

Hej Irene - ja, men desværre kan sommerhus ejerne ikke løfte opgaven, det er os, som er her hele tiden, der skal markere os! Sommerhusene yder en væsentlig meromsætning i sommerperioden, ingen tvivl om det, men den største del af omsætningen skal komme, fordi de lokale bruger Brugsen og ikke kører til Skive for at handle "stort" ind, som det hedder... Jeg håber og tror på, at det nok sal lykkes - i aften (mandag den 14. maj) er der "hvad vil vi?"-møde i hallen ang. brugsens fremtid. Det blir interessant... og forhåbentligt positivt!