torsdag den 27. januar 2011

Gourmet og Sommelier

I aftes havde vi den udsøgte fornøjelse at være inviteret ud at spise på Hotel Niels Bugge i Hald Ege, sammen med en udvalgt skare, som vi ikke kendte i forvejen.
Vi blev mødt i døren af en jakkesæt-klædt midaldrende herre, som præsenterede sig og tog vores overtøj. Mit overtøj - den hvide sportsbutikindkøbte med røde snore - faldt en smule igennem blandt de andre koners pelse. Men pyt. Jeg havde min uldne kjole på, den med striber, forholdsvis pæne strømper og læderstøvlerne med gummibund. De andre var i tynde nylonstrømper, silke og stilletter.. Men sådan er der så meget, og efter at den velklædte herre endnu engang havde budt os alle velkomne, glemte jeg fuldstændigt mit måske ikke helt passende outfit, til fordel for en næsten (selv)højtidlig gennemgang af duftnoter, bobler osv i den netop skænkede champagne - som viste sig at være fra... Dons. Kolding. Danmark.
Godt begyndte det, men endnu bedre blev det, da vi efter champagnen blev vist til bords, og fik ikke mindre end 6 forskellige gourmet-retter serveret med de ypperste vine, alle ledsaget af en grundig gennemgang af Sommelier Kresten. Hold da op. En nydelse, en sejr, da det gik op for mig, at her er et håndværk, et enestående, ret specifikt håndværk, som kun ganske få danskere kan og har tilegnet sig, men som det ikke er helt umuligt at lære. Hvis man gider...
Jeg kunne både smage frugten, saltet og anis-tonerne i det, der blev præsenteret og siden drukket til den formidable middag.
Vi fik cremet jordskokkesuppe med stegt jomfruhummer fra Læsø, stenbidderrogn på rygeostebund med agurkegelé, kalve brisler med stegte rødløg, oksespidsbryst med morkler og rodfrugter (knoldselleri bagt i salt!!!), tre slags oste (blåskimmelost, manchego og rødkit) med tilhørende tre slags dessertvine og slutteligt æbleis, fouge, bær, hvid chokolade og lakridstwill med sauternes... Vi spiste og drak og lyttede andægtigt i over tre timer.
Jeg har sjældent "vår´n så forsyn´t" - og hold da op, en oplevelse!!
Og man kan med rette sige, at menuen onsdag står i skærende kontrast til menuen tirsdag!
Mormor-mad kontra gourmet.
Jeg ved ikke. Jeg holder meget af begge dele, og var vel også blevet en smule overvældet, hvis Stinne i Hallen havde serveret kalvebrisler, trøffelolie, agurkegele til stenbiderrognen eller morkel-sauce til oksekødet - omvendt - man skal aldrig sige aldrig -- og jeg havde forsvoret at jeg nogensinde skulle komme i den situation, jeg sad i i aftes... gourmetmiddag med egen sommelier...
Sommelier - en gammel fransk militærbetegnelse om dén, der passer på vinene - fantastisk!!

2 kommentarer:

d sagde ...

Der røg alle nytårsforsæt, kan jeg se :)

mjø ;o) sagde ...

ja, er du vimmer... men ikke desto mindre er jeg parat til at gentage aftenens indtag tre-fire gange pr uge fra nu! Og sulte de øvrige dage.. for hold da op, det var spændende og speciel mad, og velsmagende, ikke mindst!