mandag den 7. februar 2011

Landboforeningen

holdt et møde i dag. Om vandrammeplanen som er i høring indtil 6. april i år.
Jeg var med til mødet, fordi Bondemanden mente, jeg havde godt af at høre om de mere eller mindre manglende argumenter der bliver "brugt som grundlag for lovgivningen i dette land" - han har længe været frustreret. Og frustreret var resten af forsamlingen også, både før og efter at Videncentret for Landbrug, Kommunens Miljøchef og landboforeningens agronomer havde forsøgt at forklare og fortælle om de rammeplaner, som nu måske blir implementerede i dansk lovgivning, dikteret af EU tilbage i år 2000, men først reelt behandlede af embedsmænd i ministerierne nu, lige inden deadline.
Der var en sær stemning af afmagt og vrede, rettet mod et embedsmandsvælde, som det ikke er muligt at konkretisere, fordi ingen politikere for alvor tør, eller gider, gå ind i debatten.
Nu sidder jeg tilbage med en dårlig smag i munden, en smag af lede over, at ingen tilsyneladende tager mit bagland, mit erhverv alvorligt, endsige gider lytte eller prøve at sætte sig ind i, hvad rammerne for vandplanen indebærer.
Vi blir skældt ud, vi blir hakket på, får at vide, at vi sviner og lugter - ja, men samtidigt er det os, der producerer fødevarerne, det er os, der eksporterer for 40 mia netto hvert år... Jeg synes nogengange, det er beskæmmende, så lidt man politisk interesserer sig for, om landbrugets vilkår er rimelige, saglige og faglige eller ej. Jeg har endnu ikke hørt nogen sige, at landbruget skal støttes og roses for deres indsats for hverken fødevareeksport eller miljø.
Positiv og innovativ - sådan ser jeg langt de fleste bønder - de er modige, de er stolte, de er dygtige - men hvad er takken? Endnu et direktiv, en rammeplan, som blir fyldt ud, uden at man reelt har set på de saglige argumenter!
Jeg græmmes....

2 kommentarer:

Bjarne sagde ...

OK. Marianne. Du græmmes. Kan forstå at du gør det, fordi du syns at åget er for stort for landbruget og det er samfundet der har lagt det på, og nu igen, igen bliver det tungere og tungere. Faktisk har jeg lidt ondt af dig, at du ikke kan se ud over din næsetip, når det drejer sig om hvor meget landbruget fylder.
Du er ellers meget vidende og ganske kvik, og et almindeligt godt og positivt menneske for dine omgivelser og for os, eller i hvert fald sådan en som mig, der kun kender dig sporadisk, kan jo kun tale for mig selv.
Men som jeg ser landbrugets måde at fylde på i det danske landskab er det for eksempel følgende forhold:
Dyrene har det elendigt og bliver presset mere og mere. Hver 4 gris der bliver født i stalden dør af sygdom og lidt plads inden den når slagterens kniv. Gylle fra dyrene presser naturen med kvælstof forurening såvel luftbåret som vandbåret. Sprøjtegift er for længst nået ned i grundvandet og har forurenet det mange steder. Kyllinger opfodres i staldsystemer hvor ammoniakken er så tæt i luften at ingen mennesker, som ikke er vænnet til det, kan opholde sig inden døre sammen med dyrene og gulvene dyrene går på er ammoniaksmadder som ætser dyrenes ben og fødder. Søer ligger i så trange kår at de ikke kan bevæge sig og får væskende sår. Køerne kommer aldrig på græs, men producerer dobbelt så meget mælk nu end de gjorde før murens fald. Alt er blevet større og større, og miljøkravene har ikke ligget landbruget til last, tværtimod. Kravene har der da været der, det er vi ikke uenige om, men det har skærpet til øget produktion, og det er selvfølgelig ikke heldigt, at det er den vej det er gået., Men miljøkravene har været nødvendige og slet ikke skrappe nok efter min mening.

Landmændene er kommet i en gældsfælde, som undskyld mig delvis er selvforskyldt, og skal det så gå ud over miljøet en gang til? Nej ikke efter min mening, men desværre er jeg ikke optimist på miljøet og naturens vegne. Thi de politikere som du skyder på i indlægget passer blot deres arbejde ved at sætte lidt nødvendige krav op.
Men med ministeriet, "Fødevarer og miljø" er det ikke sådan det hedder, hvor en af dansk landbrugs største fortalere for absolut intet at gøre for miljøet, nemlig "Høegh", så kan jeg desværre kun være pessimist.

Marianne, prøv lige at klappe hesten og kom ind i debatten, og se lidt længere end hvad du kan få ud af at deltage i et klynkekor af landmænd som desværre er hørt alt for meget på i alt for mange år. I er ikke ret mange tilbage, men dem I er, er fantastisk dygtige til at klynke, så danske politikere, indtil nu har veget tilbage for at gøre det nødvendige. Hver anden dansker som ikke er landmand yder hvert år 1700 kr. i landbrugsstøtte. Omregnet til de få landmænd der er tilbage giver det mere end en almindelig årsløn til hver.
Se nu lige at vågne op og erkende at det er nødvendigt at have et bæredygtigt landbrug. Det er det politikerne i EU har forstået, som en nødvendig langsigtet politik. Jeg er næste lige ved at sige, godt at vi har EU.
Håber du kan tage lidt modstand, for du provokerede mig altså så meget med dit indlæg.
Venlig hilsen Bjarne.

mjø ;o) sagde ...

Kære Bjarne - er du ikke lidt en sur gammel mand??? ;o) ;o)
Jeg kan sagtens se ud over min egen næsetip, og gør det gerne!
I mit perspektiv, så er det ikke ALENE landmændenes skyld (hvis vi skal tale om skyld?) at 1) dyrenes presse i staldsystemer, som ikke tilgodeser deres naturlige adfærd
2)sprøjtegifte nu kan spores enkelte steder i landets drikkevandsboringer
3) kyllingerne har det elendigt

Forbrugeren og dermed DIG har et vigtig og stort ansvar her - vil man betale for ordentlige varer, så kan man få ordentlige varer!!!

Jeg er tildels enig med dig, Bjarne, når du hævder, at landbruget skal tage sin del af ansvaret og se at få gjort noget ved miljøet, thi de er jo reelt de eneste der kan gøre noget! Alle byfolkene kan jo kun brokke sig! De sidder på deres velfærdsnumser og piller samme steds, mens de kræver ind og kræver ind, at samfundet skal betale for deres alderdom osv osv. ALt imens forsøger bønderne, som forvaltere af vores alle sammens dyrkede jord, at brødføde os det bedste de har lært. 40 mia. er dog en slant, og se, eu-kravene er såmænd gode og fine - men der er sgu nogen der har sovet i timerne, og hvis det ikke er embedsmændene i ministerierne så ved jeg sgu ikke hvem det er... Høegh, den stakkels mand, har jo intet med miseren at gøre, han er kuns netop startet i embedet, og det til trods, skal han bære meget. PT ser det heldigvis ud til at Karen er vågnet op, og har lavet planen om, nu hedder det 2027 - lissom i det øvrige Europa - og det lyder af fornuft, sund fornuft - lad os nu få saglige og faglige argumenter, der er underbyggede og afprøvede på bordet (og i jorden) inden vi beslutter os for yderligere indskærpen af landbrugets frihed.
Og så glæder det mig forøvrigt,at du giver din mening til kende, Bjarne - debat er vigtigt - især hvis den er saglig!