mandag den 24. oktober 2011

I dag har jeg skældt ud

på min udviklingsstudent. Også sådan, at han synes, jeg er træls. (Hvis han ellers kan huske, hvad det ord betyder... tsk tsk) Jeg véd ikke, om det bare er mig, eller om det generelt er sådan med teenagere: Han har INTET foretaget sig i over et døgn, og da vi ved aftensmaden i går snakkede om, hvad han skal i dag, er der kun én ting, han skal: Melde sig til, på Rotarys hjemmeside, til mandagens møde.
Og man tror jo, det er løgn! Men ikke desto mindre har drengen glemt det!! Ja, man tror jo ikke sine egne øjne, eller ører for den sags skyld, men det testosteronramte udviklingsbarn har øjensynligt glemt at melde sig til - så nu kommer han ikke med til det eneste, han ellers SKAL møde til, nemlig mandagsmøderne i Rotary. ( "Why did you not sign in yesterday, as we talked about at dinner?" - "I just forgot...")
Så var det, jeg mistede tålmodigheden, og bad ham forklare mig, hvad hans plan for de næste syv måneder er. Han har siddet på sin lille popo i sin seng med sin laptop på skødet i ca 3 måneder nu. Skyped og facebooked og spillet og downloaded film. Hvad har han tænkt sig resten af sit udvekslingsår?
Det spurgte jeg ham om.
Og svaret?
Det venter jeg på endnu!

5 kommentarer:

Bjarne sagde ...

Udviklingsstudent kalder du ham, og så lader du ham tage til Rotary møder?
Ikke nok med det, men af dit indlæg er det som om de møder er det eneste han skal de næste 7 måneder.
Jeg håber det er en misforståelse fra min side. Eller måske en joke fra di side?
Hvad skal en teenager hos Rotary, ja jeg spør, for jeg forstår det ikke. Hvad med at lade ham rende til noget sport, eller skal det absolut være noget fysisk inaktivt, så var det da bedre han gik til nogle mere almindelige foredrag eller deltog i noget politisk ungdomsforenings halløj.
Rotary er da det mest borgerlige og ultrakonservative højre sammenrend af personer, der er sig selv nok, og hævet langt over samfundets ve og vel, og som kun varetager deres egne snævre interesser. Det er da ikke noget at holde en ung fast i.
Meningen er vel at han skal opnå kendskab til et andet lands skikke og kultur og menneskers levevis, end der hvor han er opvokset, så det kan da ikke være så alvorligt, at han misser de Rotary møder, måske er han mere fornuftig end som så.

Annette sagde ...

hm, kan lige se gutten for mig på værelset.... har du overvejet at lukke for nettet til efter spisetid, så han er tvunget ud af hulen?
Er ikke helt enig med Bjarne i hans indlæg, men hvis det eneste han har forpligtet sig til er et ugentlig møde, så må han da for hulen da afsted. Han er vel på udveksling fordi han vil ud i verden at opleve og snuse til et andet land....
Du kan vel med rette sige til ham, at han nu i tre måneder har haft prøvetid, og så er det op i omdrejninger....det vil jo være kedeligt for ham at komme hjem og kun kunne sige at han har siddet på sin dertilindrettede flade i 10 mdr og skyped med alle hjemme... Det er vist ikke særligt udviklende...
Men tålmodig har du været...
Held og lykke med at skubbe ham ud af "hulen"...

Kenn sagde ...

Udviklings-... hi-hi. Det lyder for mig som om, du kan vaelge én af to strategier.
1) omklamre ham med forstaaende omsorg til han braekker sig og synes, det er lettere at tage sig sammen (har jeg en lille smule svaert ved at visualisere i Salling), eller
2) kyle noget konsekvens efter knaegten. Der maa da vaere nogle sanktionsmuligheder - i det mindste, hvis man ikke goer noget, man skal.
Ville foreslaa at slukke for netvaerket. Det gaar muligvis ud over andre et kort oejeblik, men ville forventeligt tjene et formaal ved at demonstrere/praktisere muligheden.
Med fare for at lyde old-nordisk er der jo ogsaa udmaerkede muligheder for motiverende udfoldelse ved en udflugt sydpaa. Held og lykke med at vaere traels :-)

mjø ;o) sagde ...

Rotary Youth Exchange - er en meget omsorgsfuld og velproportioneret størrelse, som på bedste og mest ansvarlige vis, tager sig af at udveksle unge mennesker over hele verden. UDEN at der er penge involveret i foretagenet, Bjarne. Derfor og pga Rotary har vores ældste haft et meget fantastisk år i USA, hvor vi hele tiden har kunnet være trygge ved det hele, os herhjemme, fordi vi vidste og véd, at der sidder kompetente voksne og holder øje med, at både udvekslingsstudent og værtsfamilier opfører sig efter et sæt regler, som man på forhånd har tilsluttet sig og godkendt. Der er jævnlige opfølgninger på, om de unge trives, og counsellor både på klub og distrikts-plan tager arbejdet ret alvorligt!
mht min udviklingsstudent, så kan jeg kun sige, at han måske ikke liiige helt har forstået meningen med sit ophold, inden han rejste hjemmefra, og vi forsøger, det bedste vi har lært, at skubbe ham ud i fysisk aktivitet, foredrag, stævner og ture med andre unge - han går på gymnasiet 5 dage om ugen, sprogskole en aften om ugen, svømning to gange om ugen og deltager på fuldstændigt lige vilkår med vore egne teenagere i familiens liv! Han vasker sit tøj, rydder op på sit værelse, tømmer opvaskemaskine, lufter hund og laver lektier...
Men op i gear skal han! Og vi/jeg kæmper en kamp mod sydamerikansk livsstil, manglende forståelse for aftaler og ja, også mod dovenskab og ungdomssløvsind.
Til Annette og Kenn: Jeg skal nok få gang i ham. Det tager bare lidt tid... og tålmod er en dyd!

Bjarne sagde ...

OK, Marianne. Du har ret, klubben har et omfattende program for udveksling af unge fra hele verden og jeg forklejner ikke at der er mange der har stor glæde af det, også jeres ældste og hendes familie. Det har jeg fornemmet.

Jeg får bare knopper når jeg hører om den forsamling, som jo består af samfundets mest magtfulde mænd og kvinder, der selvsupplerende mødes med jævne mellemrum og drøfter hvordan de kan få mest ud af samfundskagen selv. Også i Skive. Gæster er velkomne til deres møder, blot de er udvalgt af klubben. Jeg kommer til at tænke på et digt, som jeg vil anbefale dig at læse, et digt af Carl Scharnberg der hedder "Drømmen var en Blandemaskine". Har du det ikke vil jeg skanne det ind til dig, tror vi har det endnu, også efter flytningen. Du må også gerne låne det af os.

Rotarys rolle indenfor magthierarkiet i USA er velkendt. Jeg bryder mig ikke om disse magteliter der er udenfor alt demokratisk rækkevidde.

Venlig hilsen Bjarne.