mandag den 30. september 2013

"Flugten fra Stilheden" kalder de det...

Jeg synes ikke, de er rigtig kloge, dem der flygter fra stilheden. Stilheden giver mulighed for eftertanke, fordybelse, refleksion - mindfullness, og det er ikke engang dyrt! Man behøver ikke gå på kursus, eller yoga, for at få ro i hovedet... Herude i vandkantsDanmark er roen et grundvilkår. Og i går aftes så jeg et stjerneskud.

Nu, i aften, har jeg set mig selv på TVMidtVest - Selde sat op mod Mausing og Lolland - og jeg fastholder, måske en smule naivt, at livet på landet er helt fantastisk.
Uanset, at vi har langt på arbejde.... så kan man immervæk komme vidt omkring på en time! Herfra hvor vi bor, kan man nå både til Viborg, Herning, Holstebro, Struer, Thisted og nææææsten Ålborg, hvis det passer med færgen fra Sundsøre. Det er en omfattende radius.
(i Kbh. sidder man rask væk i kø i en times tid eller længere, for at komme på arbejde, hvis man bor uden for centrum, hver eneste dag...)
Og hvad er det så for kvaliteter, der findes i byerne og som vi, måske, higer så dybt efter, at vi affolker landområderne? Kultur er det ikke. Idrætsliv er det heller ikke. Tryghed for børnene er det heller ikke. Udbuddet af kvalitetsvarer? Shopping? Nej, vel?
Faktisk kan jeg ikke komme i tanke om noget, der fås bedre i de store provinsbyer, end her! Det skulle da lige være uddannelsesinstitutioner. Universiteter. Sygehuse.
Men helt ærlig - skal jeg på sygehuset, så gør det bestemt ikke noget, at jeg skal køre en time eller to, for at komme hen hvor specialisterne har samlet sig, og hvor jeg får den bedste betjening/behandling.

Flugten fra Stilheden... i en hel uge har 13 medier i Region Midt sat sig for at debattere og reflektere over, hvorfor landdistrikterne affolkes og storbyen får forstoppelse. Jeg er ret spændt på at høre og læse om reaktionerne, meningerne, argumenterne. Jeg er godt klar over, at ikke alle egner sig til at bo på landet. Man skal være selvhjulpen, til en vis grad, og man skal elske mennesker. Man skal elske at gøre noget i fællesskab. For ude i yderområderne, får du sjældent lov at "dø i synden", som vi siger. Du får lov at deltage, du bliver taget med, og du skal have en meget gyldig og troværdig grund, hvis du skal slippe for andre menneskers interesse for dit liv! Og kan man ikke byde ind med andet end en god stor skuffekage - så får man lov til dét! Det er guld værd.

På mandag den 7. oktober samsender TVMidtVest og TV2Østjylland en debataften direkte fra kl. 19.30. Jeg er med i panelet.
Se hvad det hele handler om på
Flugten fra Stilheden

Ingen kommentarer: